Борба за справедливост

Скъпи родители, това е писмото което получих от Ася/майка на дете с диабет от Свиленград/. Тя и още една майка от същия град през миналата година бяха подложени на унижение от една напълно некомпетентна служителка/ДИРЕКТОРКА/ на Соц.грижи Свиленград, за нещо което по закон се полага на всяко дете с хронично заболяване. Моля всеки от вас когато е сигурен в законовото си право да не се отказва, а да търси правото си до край, така както направиха тези две майки. Те имаха изцяло нашата подкрепа за да докажат на всички които смятат,че Ние само искаме без основание. Не им бе леко, защото почти цяла година се води това дело , но важен е финала.
Поздравления Ася и Теди!

Здравей Ели!

Накратко какво се случи и как протече нашата борба за справедливост.След като се прибрахме от лагера подадохме молба в социални грижи Свиленград да ни бъдат възстановени мисля-198 лв за балнеолечение и ре хабилитация за Селина и Виктор ,тъй като аз и Теодора не сме придружители на децата си.Седмица по късно бяхме извикани с Теодора да подпишем отказ да ни се изплатят с мотива ,че хотел Белмонт където се осъществи лагера не е вписан в списъка на хотели и лечебни заведения където може да се извършва ре хабилитация.Обяснихме и пояснихме човешки на директорката на соц.служби Свиленград,че за заболяване като диабета не е нужна никаква физическа ре хабилитация,като гимнастика и физиотерапия и т.н.,че при нашето заболяване се извършва социална ре хабилитация.В закона за интеграция на хората с увреждания има ясно и точно написан член и алинея, според които се извършва и такава соц. Ре хабилитация при някои заболявания.Директорката отказа да ни изслуша,размахваше ни пръст и каза ,че каквото и да правим тук тя е шефа и тя ще каже какво ще стане.Служителка от соц.грижи ни каза да се обърнем към съюза на слепите в България,ката не сме знаели къде да си заведем децата,те организирали такива почивки за хора с увреждания.Общо взето получихме много обиди,държаха се много високомерно и надменно с нас.Тогава им казахме ,че ще си потърсим правата по съдебен път.Шефката се разфуча ,ядоса се отначало,а после ни предложи да ни изплати по 300 лв.еднократна помощ като ни пише семействата като соц.слаби,каквито не са нито нашето нито на Теодора.Много отвратително се почувствахме ,защото ни направи това предложение-казахме,че не заради парите сме тук-не искаме пари на хора ,които се нуждаят от тях,просто си искаме полагащото се на децата.Тя не се съгласи да преосмисли отказа си .След като се посъветвахме с адвокат-първо подадохме жалба в Соц.грижи-Хасково.След около месец-дойде решение,че заповедта за отказ от Свиленградската служба е законосъобразна и соц.грижи Хасково също ни отказват. Стана ни ясно,че просто се подкрепят като служба ,а и разбрахме от сигурен източник,че двете директорки на соц.служби-Свиленград и Хасково са близки приятелки. Не се отказахме.
С твоето насърчение и подкрепа Ели и с това на адвокатите,които ни убеждаваха на 100 процента,че закона е на наша страна.Заведохме дело в Хасковския адм. съд.Делата минаха без наше присъствие,подписахме пълномощно на адвокатите да бъдат наши представители.Спечелихме делата в Хасковски адм.съд и аз и Теодора.Директорка на соц.грижи Свиленград не можа да се примири ,че е загубила и обжалва решението на съда .Делото се проведе във Върховен съд в София,който всъщност е последна инстанция.Софийския съд реши -печелим борбата.Потвърди решението на Хасковския адм.съд.Въпреки,че се протака много във времето -август се върнахме от лагера,април-получихме окончателен отговор.Въпреки ,че понесохме много обиди и унижения,ние извоювахме правата си. Нямаше да се справим без подкрепата ви. Таня и още няколко майки от Стара Загора изпратиха техните решения от техните соц.служби в които им отпускат парите-те много помогнаха в съда.

Благодарим ви!
Съветвам всички родители убедени в правотата си да постъпват по същия начин и до край да се борят.

Leave a Reply