Деца с диабет пълнят болниците!

“Девет деца в тежко състояние заради започващ диабет, някои от тях – в кома, са приети само през октомври в Клиниката по ендокринология към Медицинския университет в Пловдив. Този брой е много висок, подобно е положението и на други места в страната“, съобщи Елисавета Котова, председател на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет, на среща с медици и журналисти в Международен панаир Пловдив, с проявата стартира Месецът на диабета.

Опасната болест поразява и бебета. Причини за спадането на възрастовата граница са неправилното хранене и некачествените храни, стресът на родителите, който се отразява на децата, и обездвижването.

В България броят на диабетиците нараства с много бързи темпове, те вече са 500 000, от които 80 000 инсулинозависими и около 3000 деца, заяви Елисавета Котова. Тя бе част от акцията за диабета, която се провежда в рамките на Международната изложба за медицина, стоматология и фармация „Медикус, Денто, Галения 2013“ в панаира.

Всеки ден в палата 11 има безплатни измервания на кръвна захар и консултации, изнасят се лекции. По време на изложението „Винария“ през април бяха направени 600 измервания на кръвна захар, в 10% беше открит диабет, заяви Котова. Това е причина скринингът да бъде повторен и по време на изложбата „Медикус, Денто, Галения“, която продължава до 2 ноември.

Целият месец е посветен на национална кампания за превенция на заболяването, а на 14 ноември се отбелязва Световният ден на диабета, когато сгради в цял свят, включително в България, ще бъдат осветени в синьо.

Трета национална конференция на децата и младите хора с диабет ще се състои на 9 и 10 ноември 2013 г. в Международен панаир Пловдив, като на преден план ще бъдат въпросите за сърдечносъдовите рискове, уврежданията на бъбреците, бременността, храненето, училището, каза Котова. Предвидени са информационни срещи в София, Варна, Бургас, изложба на детски рисунки и други нициативи. Вече се работи по създаването на национален регистър на болните от диабет, който ще бъде готов в началото на 2014 година.

Проявите, ориентирани към пациента, са една от причините за високия интерес на посетителите към „Медикус, Денто, Галения“. Тази година се представят близо 70 фирми от шест държави.

Повечето участници предлагат своите изделия на преференциални цени с отстъпки от 10% до 30%. В експозициите са сключени модерна медицинска техника и консумативи, болнично обзавеждане, оборудване за стоматологични кабинети и зъботехнически лаборатори, продукти за профилактика и хигиена на устата, лекарства, хранителни добавки, фармацевтични препарати, лабораторни прибори и апаратура, средства за дезинфекция, работно облекло.
Палата 11 е отворена от 9 до 18 ч, а в събота – до 14 ч., като специалистите имат право на безплатен достъп след онлайн регистрация.

Автор: Екип на Марица

Leave a Reply