Повечето диабетици не контролират заболяването си, алармираха лекари

Контролът на диабета е един от най-важните фактори, за да не се стига до усложнения, които биха имали фатални последици за болните. Това обявиха специалисти по ендокринология по време на семинар за профилактиката и лечението на това заболяване. Д-р Наталия Темелкова от УМБАЛ „Александровска“  отбеляза, че заради лош контрол голяма част от пациентите развиват ретинопатия, нефропатия, сърдечно-съдово заболяване, инсулт и др. Тревожен е фактът, че половината от диагностицираните диабетици не разбират какви са целите на лечението, предписано им от лекарите, а други не посещават ендокринолог, който да им ги обясни. В тази връзка д-р Темелкова заяви, че лекарствата, които пациентите с диабет приемат, са само фона на лечението. Ако няма съдействие от страна на болните, за да спазват стриктно терапията,  и най-съвременните медикаменти няма да им помогнат, каза тя.

Вече 20 години продължава проблемът с липсата на достатъчно тест-ленти за проверка на кръвната захар при диабетиците.  За това алармира Елисавета Котова от Националната асоциация на децата с диабет.  Тя отбеляза, че всяко правителство отказва да намери пари за увеличаване броя  на тест-лентите и попита има ли тогава средства за лекуване на усложненията от болестта.

Председателят на парламентарната здравна комисия  д-р Нигяр Джафер потвърди, че има проблем с тест-лентите, който трябва да бъде разрешен. Тя обаче отбеляза, че не е редно касата да заплаща в пъти повече за тях от реалната им стойност, като уточни, че информация за това е била изнесена още преди няколко години. Депутатът добави, че такъв проблем има при огромна част от медицинските изделия. Д-р Джафер също така каза, че контролът при изделията трябва да се затегне и че са необходими законодателни промени. „Очакваме Надзорният съвет и управителят на НЗОК да предложат пакет от мерки и конкретни искания, облечени в законодателна форма, за да можем да поставим условия към фирмите, както и възможности за договаряне. Има работни групи в тази посока“, заяви тя.

Източник: http://zdrave.net/Portal/News/Default.aspx?evntid=%2feIts7HhLos%3d

One Response

  • Тази статия е много тревожна и аз съм сигурна, че написаните неща са точно така. Лошия контрол на диабета влошава здравето на диабетика и води след себе си много усложнения. В този случай ми е интересно, защо на ІІІ – тата Национална конференция на деца и млади хора с диабет са поканени само деца под 18 години с диабет и техните родители. Аз съм майка на 19 годишен младеж с диабет и смятам, че на тази възраст информацията, която би получил ще му е от полза за да контролира диабета си. Моля да приемете предложението ми в бъдещи подобни сбирки да предвидите участие и за пораснали деца, на които вече се налага сами да прилагат предписаната терапия и да разбират последиците от неспазването и.
    Поздрави!
    Мадлена – майка на пораснало дете с диабет

Leave a Reply