Oпит за заблуда от страна на НЗОК

Във връзка с качените критерии за провеждане на лечение с конвенционални и аналогови инсулини при болни от захарен диабет тип 1 в извънболничната помощ – в интернет страницата на НЗОК на 24.01.2011 г. – искам да изразя възмущението си от НЗОК и чрез медиите да потъря отговори.

През месец декември 2010 г. Национална Асоциация на Децата с Диабет изпрати открито писмо до МС, МЗ, НЗОК, Комисия по Здравеопазване към Парламента и до всички медии, в което настоявахме  за отпадане на безумните критерии, както за децата до 18 години, така също и при пациенти след тази възраст.

На 15.12.2010 г. беше проведена пресконфереция, на която участие взе г-жа Калина Пенчева (Директор на Дирекция „Лекарствени дейности и медицински изделия”). Тогава тя лично обеща,че критериите за отпускане на аналогови инсулини за децата до 18 години ще бъдат премахнати изцяло. Това се доказва с аудио и видео запис от БТА. (запис от пресконференцията може да слушате тук в началото на статията)

Днес ние сме свидетели на поредното безотговорно отношение и заблуда на всички пациентите – от страна на НЗОК.

В критериите качени вчера на сайта на НЗОК, единствената промяна е, че те вече са с един по-малко – от 3  критеря са променени на 2. Отпада искането за НвА1С/ Гликиран хемоглобин/, всичко останало си е както преди това.

Отправям няколко въпроса към НЗОК, на които се надявам медиите да намерят отговор, тъй като г-жа Калина Пенчева не си вдигат телефона, за да мога да задам въпросите си лично:

 1. Кой е консултантът, експерт или който и да е, изготвил и подписал  тези критерии за децата?
 2. На коя дата са подписани критериите? (надявам се подписът на консултант да не е със задна дата и да е на Доц. Коприварова – тъй като тя е национален консултант по ендокринология).

Искам съвсем официално да заявя, чрез вас медиите, че ще бъде потърсена отговорност (по всички позволяващи от закона начини) на НЗОК и на този, който е изготвил и подписал така качените критерии в сайта им на 24.01.2011 година.

Това писмо утре (27.01.2011 г.) ще бъде изпратено и до Европейската комисия по здравеопазване. С него искаме да запознаем Комисията с парадоксите и начина по който се лекуват диабетно болните в България, а най-вече децата на България.

Елисавета Котова

Председател на Националната Асоциация на Децата с Диабет

9 коментара

 • Ели, ние сме с теб и те подкрепяме в поредната борба за по-добър живот на нашите деца, за което сме ти много благодарни!

 • Ние сме с вас само така трябва сами да се борим за живота на нашите деца.

 • Ели,поздравления за упоритостта ти!
  Ако имаш нужда от помощ, не се притеснявай да я потърсиш от всеки един от нас.

 • Ели, всички сме с теб! Само се обади и ще направим каквото е необходимо за децата! Трябва в тези моменти да сме силни и обединени. Поздрави!

 • Ели,имаш нашата подкрепа за всичко що се отнася до лечението на нашите деца.УСПЕХ

 • Здравейте г-жа Ели Котова,ние сме с новооткрит диабет на детето ми което е на 6г.имам ваши телефони ,но не се познаваме смятам ,че децата са най-важното нещо на света и трябва да се борим за живота им.Подкрепям ви изцяло!

 • Ели ,подкрепям те и смятам ,че трябва всички да се обединим и да бъдем силни и борбени!Успех!

 • Ели,плътно заставаме зад теб в трудната борба срещу заблудата на НЗОК!Имаш пълната ни подкрепа!!!!Поздрави от Русе!

 • […] Национална асоциация на децата с диабет разполага със запис от пресконференцията на 15.12.2010 г. в БТА. Тогава в присъствието на журналисти г-жа Пенчева […]

Leave a Reply