В Бургас популяризират кампанията „На училище с диабет“

Кариерното развитие на учителите е свързано с дейности за изпълнение на стратегията „Учене през целия живот“. В плана за квалификационна дейност на педагогическия екип на СОУ „Йордан Йовков“ Бургас през тази година, освен проблеми, свързани с образованието и възпитанието, са залегнали и теми за здравното образование на учащите, както и ролята на педагозите като ръководители на ученическите екипи.
492804

Тъй като в последните години, в резултат на генетични изменения, затлъстяване, консумация на нездравословни храни, липса на двигателна активност, се увеличават случаите на диагностиране на диабет сред ученици, училищното ръководство покани на работна среща г-жа Елисавета Котова-председател на Националната асоциация на децата с диабет. На срещата присъстваха и Мариела Котова-ученичка в гимназиален етап и дъщеря на г-жа Котова, която е диагностирана с диабет на 5-годишна възраст, както и г-жа Пепа Иванова-родител на ученичка с диабет от СОУ „Йордан Йовков“.

Това е първата от поредицата срещи с учители за 2014 година, с цел популяризиране на кампанията „На училище с диабет“, която провежда Националната асоциация на децата с диабет. Г-жа Елисавета Котова сподели личния си опит като родител в осигуряване на живот без комплекси и чувство за малоценност на детето си. Мариела Котова разказа собствения си правила за пълноценен живот на млад човек, въпреки хроничното си заболяване. Тя сподели как ежедневно контролира кръвната си захар, какъв е режимът и на хранене,учене, спорт ,за да не се превръща диабетът в пречка за участието и в различни форми на ученическия живот.

Показана бе презентация, която обучи педагозите на адекватно поведение за откриване на симптомите на диабета по някои типични поведенчески проблеми, а също и при изпадането на болните от диабет в хипогликемична криза. В такива моменти и учител и съученици трябва да могат да окажат необходимата подкрепа и да предприемат адекватни действия.

Пример за човешката воля, въпреки заболяването от диабет, бе показан чрез документалния филм за известния български алпинист Боян Петков-покорил няколко осемхилядника в Хималаите.

Всички участници в срещата получиха комплект от 5 информационни плаката по темата, които да използват в часа на класа при беседа с учениците. На медицинската сестра Бранимира Стоянова бяха предоставени флаш -памет с учебен филм и презентации за превенция и начин на живот с диабет, образователни табла и наръчник на болния с диабет, с най-важните правила за поведение.

Г-жа Елисавета Котова остана удовлетворена от проведената среща с учителите на СОУ „Йордан Йовков“ . В началото на новата учебна година тя ще посети отново училището заедно с алпиниста Боян Петков, който ще разкаже на учениците за последната си експедиция в Хималаите.

източник: http://news.burgas24.bg/492804.html

Leave a Reply