Да поговорим за диабета

nadd

„ ДА ПОГОВОРИМ ЗА ДИАБЕТА!’’

Как да живеем с диабет? Аз и моят живот с диабет! На училище с диабет! Как да понижим гликирания хемоглобин?

През 2014 година “Национална Асоциация на Децата с диабет“ навършва 10 години от създаването й. През цялата година ще бъдат организирани, срещи, семинари и различни мероприятия, с които бихме искали за пореден път да докажем на хората, че всички които се сблъскват с проблема диабет “Не са различни“. Ще бъдат организирани обучения- разговори между деца с диабет и такива, които нямат диабет.Заснехме обучително видео с участие на дете с диабет, алпиниста Боян Петров, пациент с тип 2 диабет, също така лекари ендокринолози. Децата с диабет ще бъдат основни лектори в тези срещи. Няма нищо по-добро от личния пример и това да не криеш за проблема, с който “ти и семейството ти “се сблъсква.

“Национална Асоциация на Децата и Младите хора с Диабет“ ще обиколи  градове по избор в страната. Старта на едногодишната кампания е на 23-ти април 2014 година от гр.Бургас.

В рамките на тазгодишното обучение, което ще се проведе в 15 града и 30 училища ще бъде наблегнато на какво е необходимо за добрия контрол на диабета, как да се предпазя от късните усложнения на високата кръвна захар,как мога да спортувам въпреки диабета. Всяко учебно заведение, което ще бъде наш партньор ще получи флашка с клип, който заснехме специално за кампанията и втора флашка с лекцията,която ще се проведе при тях.

Днес 23.04.2014г. бе проведена първата среща от кампанията „Да поговорим за диабета”, която бе проведена в гр.Бургас в СОУ”Йордан Йовков” в рамките на час в присъствието на директора г-жа Анна Пенева и колегите и преподаватели. Изказваме нашата благодарност на г-жа Пенева за бързата организация за провеждане на срещата. Следващите срещи ще бъдат в Суворово, Търговище, Добрич и отново Бургас. Благодарим на директорите, с които бе проведена предварителна среща за запознаване с проекта и за тяхната отзивчивост.

Желаем на всички малки и „големи захарчета”, да продължават да бъдат едни сериозни и отговорни деца, такива на които всеки се възхищава.

 

Leave a Reply