С оптимизъм срещу болестта диабет

Около 2500 български деца са болни от диабет. Новината за страшната диагноза се приема трудно от родителите, но някои от тях са намерили свой начин да се справят със трудностите.
Те вярват, че децата им могат да се чувстват нормално благодарение на споделените емоции и вярата, че позитивните мисли, могат да вършат чудеса.
източник:

ПРО БГ

Коледно тържество във френското посолство

Детски усмивки 2009 за първи път във Френската резиденция

Френската резиденция събра над 50 деца създадени ин витро, на диализа, трансплантирани, с диабет и с онкологични заболявания. Организатор на събитието е Федерация Български пациентски форум. Коледното тържество бе открито от посланика на Франция – Н.Пр. Етиен дьо Понсен и Човекът на годината – Теодора Захариева.

“В качеството си на посланик се ангажирам да помагам не само на болните деца, но и Конвенцията между двете страни да бъде подписана. Очакваме до дни това да се случи. Пожелавам на всичи весели празници и много здраве”, заяви г-н Понсен.

“Преди Коледа всички трябва да си спомним какво сме направили през годината, на кого помогнахме, как, къде, кога и защо… “, каза Теодора, “Давам си сметка, че като председател на Федерация български пациентски форум винаги трябва да търся отговорите именно на тези въпроси с една единствена цел – да помогна на онези, които имат нужда… Обръщам се и към вас, приятелите, без които няма да можем да осъществим нашите идеи – Благодаря ви, че ви има! Обръщам се и към Вас – управляващите, които сте тук днес и от които зависи бъдещето на всичи нас, независимо от възрастта ни. Обръщам се и към най-малките, които трябва да пораснат големи и да сбъднат мечтите си – усмихвайте се и бъдете здрави! Днес сме голямо семейство, с големи мечти, с големи усмивки и с големи очаквания. Днес мислим за утре и се надяваме то да бъде по-добро от днес. Днес и утре трябва да се помолим да сме здрави, силни и смели. Тук е мястото да благодаря на всички членове на Федерацията – Иван Димитров (Асоциация на пациентите с бъбречни заболявания), Елисавета Котова (Асоциация а деца   с диабет), Радина Велчева (Фондация “Искам бебе”), Асен Георгиев (ЦЗПЗ). Благодаря на всички за покрепата: Н. Пр. г-н Етиен дьо Понсен, Ново Нордиск Фарма, Фондация “Моята млада България”, “Пачето перо”, “Лаура Кетеринг”, Девин АД, Черноморско злато – Поморие, 102 балона, Алианс груп, Софкао, Издателство Арти, Белла България, Рош България, Астелас Фарма, АрФарм, Етропал, Бакстер България, Марвена, Унифарм. Благодаря на Пешо Балона – нашият клоун и на DJ Краси и DJ Ники. Пожелавам на всички здраве и силна вяра в доброто!”

Тревожни предчувствия за болните от диабет

Ако се позволи пациентите да доплащат по 5 лева за инсулин, ще последва доплащане за още близо 240 животоспасяващи лекарства, които се поемат от Здравната каса.
Това обявиха притеснени пациентски организации. От Здравната каса са недоволни, че бюджетът им е орязан с близо 10 милиона лева.
Диабетноболните, които досега ползваха напълно безплатно инсулин, поискаха съпричастност и изразиха тревогите си, че ако сега трябва да дадат по 5 лева, за да си доплатят инсулина, след месец и на други пациенти ще им се наложи да доплащат животоспасяващи лекарства.

източник:
ПРО БГ