Край на конкурсите за Баба Марта и 8-ми март

Край на конкурсите за Баба Марта и 8-ми март. Благодарим на всички деца за красивите рисунки! След няколко дни вашите творби ще бъдат качени на сайта. Тъй като това са първите конкурси на Национална Асоциация на Децата с Диабет – журито реши всички участници да бъдат наградени!!! Очаквайте скоро и следващите ни конкурси – за първа пролет, Цветница и Великден.

На баба Марта

По стар български обичай на първи март закичваме хора, животни и растения с мартенички.  Бялата вълна в мартеницата е пожелание за дълъг живот, а червената за здраве и сила. Българският народ го е измислил така, защото носенето на мартеницата е в края на зимния сезон, когато жизнените сили са на изчерпване.

По обичай стопанката връзва мартеничките на всички в дома и благославя: „Да има здраве по хора и добитъка, да раждат овошките, да бягат змии и гущери от хората, да има сполука.”

Според народния обичай мартеничките се носят, докато не се види лястовичка, щъркел или цъфнала овошка. Тогава мартеничките се закачват на дърво или храст – на цъфнала слива, ябълка, праскова или пък на трендафил, та да са бели, червени, румени и засмени всички хора.

Едно време са вярвали също,  че на 1 март Баба Марта спохожда хората и посевите, облечена в червен сукман, забрадена с червена забрадка, обута в червени вълнени чорапи.

Ето и една приказка за Баба Марта:

Живяла Марта със своите братя далеч в планината. Те носели едно име – Сечко. Само че единият наричали Малък Сечко, а другият – Голям Сечко. От високата планина те виждали и чували всичко, каквото става по земята. Усмихвала ли се Марта, погалвала и гадинки, и тревички. Стопляла с благата си усмивка, блестяло слънцето, прелитали весело птичките.
Веднъж една млада пъргава невеста подкарала овчиците си в планината, когато топлото слънчице огряло, птичките се обадили, та из тревица стоката си да попасе.
– Не извеждай, булка, ваклушите на паша, рано е! Скоро Сечко си отиде – думал й свекърът.
Преживял е много той и мъдро може да поучи. По слънцето познавал старецът кога ветрове ще завеят, по месецът разбирал кога дъжд ще завали, кога град ще бие, кога зла зима ще вилнее.
– Кърпикожусите цъфтят сега, снахо – топло й напомнил старецът. – Това е цвете лъжовно, не прецъфти ли, не му вярвай, кожухчето не сваляй!
– Е, татко, какво ще ми стори Марта? Тя е жена и зло на жена не може да направи – казала снахата и подбрала овцете и козите нагоре към планината.
Дочула Марта тези думи и тежка мъка й домъчняла. Нищо че е жена, и тя може да покори слънцето като братята си, и тя има сила бури и хали да посее, и тя знае кога слънчев благодат да прати. Какво от това, че жена й думат!
Не минало много. Тъмни облаци надвиснали над планината. Ветрове безмилостно забрулили напъпилата гора, леден сняг зашибал, захванала люта зима. Сковала се земята, замлъкнали птиците, секнал ромонът на ручея.
Младата овчарка така и не се върнала вече. Тя останала вкаменена заедно с овчиците горе в планината.
Така останал обичаят да се правят мартеници от червена и бяла вълна, за да е радостна Баба Марта и да носи само добрини на хората

Това пък са най-известните стихчета за Баба Марта:

БАБА МАРТА БЪРЗАЛА

Баба Марта бързала,
Мартенички вързала:
Морави, зелени,
Бели и червени:

Първом на гората –
Да листят листата.
И да дойдат всичките:
Щъркелите, птичките,
Първият певец,
Косер хубавец.

После на градините –
Да цъфтят гиргините
И латинки алени,
И божури шарени.
Ябълки да зреят,
Круши да жълтеят.

А пък на дечицата
Върза на ръчицата
Мартенички чудни
Със ресни червени,
Да са ранобудни,
Да растат засмени.

Баба Марта

Баба Марта – троп, троп, троп,
бърза през горицата,
мартенички цял вързоп
носи на дечицата.

– Бабо Марто, чик-чирик –
вика й врабченцето,
мартеничка ми вържи
пъстра на вратленцето.

НА БАБА МАРТА

Плети, плети, бабо Марто,
Изплети ми мартенички,
Да ги вържем на ръчички,
Да излезем на полето,
Да наберем иглика,
Кукуряк и минзухарче,
Да посрещнем гостенките –
Лястовички бързокрили,
Кукувица самотница
Кърко-щърко жабара,
Че ни водят пролетта,
Да натопли земята,
Да разтупка сърцата.

Баба Марта

Малък Сечко свъсен кихна
и замина си далече.
Баба Марта се усмихна
и на Слънчо светъл Рече:

”Хайде, Слънчо, ставай сине
цяла зима спа на воля,
а сега поля градини
тебе чакат и се молят.

Чакат да ги стоплиш, сине,
да поникнат буйни ниви.
По дворове, по градини
да разцъфнат бели сливи.

Чакат вече и децата
те са палави и мили
разтвори им сърчицата
влей им бодрост, здраве, сили.”

Пролетният лагер се отменя

Скъпи деца, тъй като не се събраха достатъчно желаещи за пролетен лагер – отменяме предложението. Очаквайте съвсем скоро предложението за ЛЕТЕН ЛАГЕР!
Замислили сме нещо страхотно и със сигурност ще останете доволни 🙂

ПРОЛЕТЕН ЛАГЕР – 2011

НАДД организира пролетен лагер, който ще се проведе в хотел „ДИВИТЕ ПЕТЛИ”- местността „Гюлечица” на 85 км. от София по пътя между село Говедарци и туристически център Мальовица.

Тръгване на 05.04.2011г. връщане на 10.04.2011г.

– 5x25.00 125.00 лв.

за придружител на ден пълен пансион 30.00лв.

5×30.00 150.00лв.

Лагерът ще бъде придружен от медицински екип, така както всеки път при организиране на лагери през лятото.

Моля, всеки желаещ да присъства на лагера да потвърди и се запише по ел.поща на асоциацията или по телефона. Относно транспорта до хотела ще има допълнителна информация, която ще е качена на сайта на асоциацията в началото на месец март.

Ще се радвам да се запишат повече деца и да си изкараме няколко дни богати на игри и веселие далеч от големите градове.

За по-вече информация можете да звъните на GSM: 0889/182 697 ; 0893 /555 997

Поздрави Ели Котова!

Подписка на НАДД

На  03.02.2011 год. беше проведена среща на Национална асоциация на децата с диабет, Федерация Български пациентски форум и г-жа Калина Пенчева във връзка с изготвените нови критерии за отпускане на аналогов инсулин. На срещата присъстваха Доц.Коприварова – национален консултант по детска ендокринология и Теодора Захариева Председател на ФБПФ. В присъствието на всички нас г-жа Пенчева заяви,че никога не е говорила за отпадане на критерии при децата с диабет. Категорично заявявам, че е лъжа! Национална асоциация на децата с диабет разполага със запис от пресконференцията на 15.12.2010 г. в БТА. Тогава в присъствието на журналисти г-жа Пенчева гордо съобщи за отпадане на въпросните критерии. Записът е на разположение на всеки, който желае да го чуе или публикува.

На днешната ни среща, г- жа Пенчева заяви,че „достатъчно скъпо струват пациентите с диабет на НЗОК и стига са искали, като толкова много пари отиват за тях (60 милиона лева)” – това е цифрата, която тя съобщи.

Г-жа Пенчева си позволи да оклевети специалистите ендокринолози. Тя заяви, че детските ендокринолози искат да изписват инсулин на обикновена рецепта. Това твърдение е шокиращо и обидно, както за мен, така и за доц. Коприварова

На финал на обидната, от страна на НЗОК към пациентската организация среща, г-жа Пенчева заяви за председателят на Нацинална Асоциация на Децата с Диеебет – г-жа Елисавета Котова и другите пациентски организации,  че „ТОВА СА ХОРА, КОИТО ИСКАТ  КОМФОРТ ЗА ПАЦИЕНТА , А НЕ ДА ИМА ЛЕКАРСТВА ЗА ТЯХ, ТАКА КАКТО СЕ БОРИ ТЕОДОРА ЗАХАРИЕВА

Ако г-жа Пенчева излезе от същността си на фармацевт и за момент бъде родител, ако е преживяла и 1/10 от  нашите безсънни нощи и дните на нашите деца, тогава бих не би мислила, че е комфорт е това – да искаш най- доброто за децата си.

След всичко изложено от днешната среща между НЗОК и Национална Асоциация на Децата с Диабет – аз като Председател на НАДД – в началото на следващата седмица завеждам дело в Административният съд срещу НЗОК,  във връзка с така изготвените критерии. Отправям покана към всички заинтересовани, за подкрепа и подписване на подписката, която е качена на сайта на НАДД.

Уважаеми родители, аз ще се боря до край, но мисля ,че вие също бихте помогнали с вашия глас  за по-доброто на нашите деца.

БЛАГОДАРЯ ВИ!!!!

Център за обучение на пациенти със захарен диабет

Център за обучение на пациенти със захарен диабет тип 1 и 2 заработи в пловдивското ДКЦ 2. Курсовете ще се водят от ендокринолози и диетолог.

Болните от диабет в страната са около 300 хиляди. Колко от тях са от Пловдив – не може да се каже с точност.

Елисавета Котова – председател на Асоциацията на децата болни от диабет: „За съжаление в България няма регистър за нито едно заболяване,така както и за диабета.“

Хората с диабет досега са се обучавали само в болница. За пръв път това ще се случва в заведение за доболнична помощ.

Доц. Мария Орбецова – началник клиника по ендоклринология-МБАЛ „Св. Георги“-Пловдив: „За да бъде успешно едно лечение, то трябва да започва от обучението, защото захарният диабет освен,че е социално значимо заболяване, то е и хронично заболяване за цял живот. Захарният диабет не може да се излекува, но може много успешно да бъде контролиран.“

Д-р Константин Сапунджиев – управител на ДКЦ 2: „Ще има ендокринолог и сестра, обучена в диабетните заболявания. По два часа на ден ще се правят групите за обучение на диабет. Съответно ще има диетолог-специалист, който ще може да изработи лечебно и профилактично хранене.“

Пациентите, желаещи да се включат в обучението, трябва да се запишат на регистратурата на здравното заведение. Ще се сформират групи от по 6 души, като понеделниците ще са посветени на децата.
Автор: Таня Матева
БНТ