Велики Четвъртък

Скъпи приятели за поредна година ще бъдем заедно на Велики четвъртък и ще боядисваме Великденски яйца. Както знаете, всяка година избираме ново и запомнящо се място за този ден. Тази година на Велики четвъртък ще бъдем в най- старият манастир “ Св.Георги Победоносец“ с.Белащица окр. Пловдивски.

Белащенският манастир „Св. Георги Победоносец“ е основан през 1020эг. от византийския пълководец Никифор Скифи, изиграл решаваща роля при пленяването на Самуиловите войници при с. Ключ. През 1018 г. византийския император Василий ІІ, назначил своя пълководец за управител на Филипополска област със седалище гр. Филипополис (днешен гр. Пловдив). Никифор Скифи имал голям дворец-крепост (съществувала до 1650 г.) на юг от село Белащица, останки от която има близо до хилядолетен чинар. Близо до своята крепост той основал манастир и го посветил на св. Георги Победоносец. Манастирът и днес се намира на невероятно място с уникален изглед към Пловдив. В манастира има аязмо с лековита вода.

За всички, които искат да дойдат до Белащица на Велики Четвъртък – ще има осигурен транспорт от Пловдив към манастира. Автобусът ще бъде в 12:30 ч. пред х-л “SPS”. Моля всеки, който желае да присъства на нашият празник – да се регистрира като натисне бутона „ ще присъствам” или на телефон 089 845 99 14 !

Програмата включва :

– начало – 13.30 ч.

– Благословия за здраве от отец Виктор

– боядисване на яйца

– рисуване на картон

– забавления за всички

– снимка за спомен

– ако желаете може да донесете изработени от вас курабийки, сладки, козунак и др.

– ако желаете може да изработите декоративни яйца, от всякакъв подходящ за това материал и ще украсим едно от дърветата в прекрасният двор на манастира.

– край на нашият празник – 16.30 ч.

Надявам се да се забавляваме отново заедно на този ден!

Линк към събитието във Facebook.