Отбелязаха финала на месеца на диабета 2012

С традиционно българско хоро завърши месецът на диабета.  Инициативата се провежда всяка година в рамките на месец ноември с информационни кампании в цялата страна. Зад каузата за по-висока информираност тази година застана Националната асоциация на децата и младите с диабет.

Броят на диабетиците у нас надхвърля 520 хиляди. 8% от тях са под 20- годишна възраст. Родители се оплакват, че болните децата им са дискриминирани. Нерядко им отказват места в ясла или детска градина, а това е в разрез с наредбата за хронични заболявания.

От асоциацията са категорични, че са нужни и промени при ранното диагностициране на диабет. В момента навършилите 18 попадат в графа възрастни. Това ги лишава от правото на 12-те годишни прегледа при специалист.

По закон, след навършване на пълнолетие диабетиците имат право на едва 150 тест ленти и 3 прегледа, от които само един при специалист – ендокринолог.

Източник – БНТ.

Покана за „Захарно хоро“

П О К А Н А

Скъпи приятели!

Националната асоциация на децата и младите хора с диабет ви кани на „Захарно хоро 2012” на 30 ноември от 12.30 ч. пред Народната библиотека „Св.св. Кирил и Методий”. Хванати за ръце ще отбележим финала на Месеца на диабета и ще привлечем всички хора с добри сърца към лечението на болест, с която може и трябва да се живее нормално.

Патрон на „Захарно хоро 2012” е госпожа Даниела Петрова, председател на Парламентарната комисия по култура, гражданско общество и медии. Помощта на Народната библиотека „Св.св.Кирил и Методий” и неоценимото съдействие на певеца Илия Луков направиха тази среща възможна.

Елате и вие и ни подайте ръка!

Елисавета Котова

председател на НАДД

 

 

 

Да подкрепим децата с диабет

14 ноември, Световен ден на диабета – Йордан Йовчев в подкрепа на децата диабетици

Започна кампанията „Месец на диабета”

На 1 ноември 2012 г. започна кампанията „Месец на диабета”, организиран за трета година от Националната асоциация на децата и младите хора с диабет. Тази година старта бе даден в Стара Загора с Първия национален турнир по бадминтон за деца и млади хора с диабет и приятели, организиран със съдействието на кмета на града Живко Тодоров. Турнирът бе открит от министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов, който приветства всички деца и техните семейства и пожела успех в турнира, успех и сила в борбата с коварното заболяване. Министър Младенов обеща на всички да бъде винаги на разположение и да помага и подкрепя с каквото е необходимо и в правомощията му тези „малки захарчета“ и всички засегнати от проблема диабет.

 

 

 

 

Втора младежка конференция по проблемите на диабета

На 2 и 3 ноември 2012 г. в Почивна станция „Марица Изток” в Старозагорските минерални бани се проведе втора младежка конференция по проблемите на диабета. В конференцията участваха деца, родители и граждани от цялата страна, засегнати от проблема диабет. Лектори бяха водещи ендокринолози и специалисти в други области, имащи отношение към качеството на лечение. На конференцията под формата на дискусия бяха предствени нови методи за лечение на диабета в България.

 


Безплатни изследвания за диабет предстои да се проведат от 12 до 16 ноември в приемния ендокринологичен кабинет на МБАЛ „Каспела“ в Пловдив. Инициативата е във връзка с 14 ноември – Световният ден за борба със захарния диабет.

За прегледите не е необходимо медицинско направление, а само предварително записване на час, на тел. 0899 37 13 73 . По време на прегледа ще бъде изследван гликиран хемоглобин.

Националната асоциация на децата и младите хора с диабет (НАДД) ще отбележи Световния ден на диабета – 14 ноември със „Захарно хоро“ в София и други големи градове на страната. Подробности ще бъдат оповестени на традиционната пресконференция на ръководството на НАДД в пресклуба на БТА в София на 14 ноември от 12 часа. Ще участва министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, пациенти и лекари – водещи ендокринолози. Очаква се председателят на Комисията по здравеопазване в НС, представители на Министерството на здравеопазването и на НЗОК.