Дейности на Националната асоциация на деца с диабет

Представят предстоящи дейности на Националната асоциация на деца с диабет

Днес от 11,00 часа в пресклуба на БТА – Пловдив, пл. „Централен“ 1, ще се състои пресконференция на Националната асоциация на деца с диабет.

На нея ще бъдат представени предстоящите дейности на Националната асоциация на деца с диабет и ще бъдат отчетени резултатите от обученията до момента. На 23.03.2013 г. в Медицинския център на асоциацията в Пловдив се проведе обучение за учители от ЦДГ „Светла“ в Пловдив. Проявата бе част от програмата за 2013 година на Национална асоциация на децата с диабет под мотото „Децата с диабет не са различни“.

През настоящата година фокусът в обученията на НАДД е насочен към директори, учители, медицински сестри, лелки от детските градини и друг персонал към детските и учебните заведения.

Обученията ще се провеждат в цялата страна, като информация за градовете, датите и часовете ще бъдат обявявани предварително на сайта на асоциацията.

По време на пресконференцията ще разберете защо се налага това обучение да се провежда точно с тази фокус група.

Проектът на НАДД се осъществява с подкрепата на МЗ и МОНМ, а така също и с помощта на наши дългогодишни партньори в борбата с диабет.

Източник
http://news.plovdiv24.bg/423687.html

––––––

Обучават градините и училищата за толеранс към болните от диабет

В близките седмици стартира голяма национална кампания за обучение на диабет в детски градини и училища. Това съобщи председателят на Асоциацията на деца с диабет Елисавета Колева. Основната задача е да се разяснят проблемите на децата болни от диабет с директори, учители, медицински и помощен персонал. Проявата е част от програмата за 2013-та година и е под мотото „Децата с диабет не са различни”.
В Асоциацията нямат сигнали от родители на деца, които са получили отказ да бъдат приети в детска градина в Пловдив, защото са болни от диабет. В столицата обаче, това е честа практика, заяви Колева. Да отпадне фиксираната дата за изписването на инсулин, и той да може да се получава след изчерпване на количеството му от болните от диабет. За това настояват от Асоциацията на деца с това заболяване.  Не е решен и проблемът с недостига на тест-ленти, необходими за контрол на състоянието при болните. Те са принудени всеки месец да закупуват ленти за около 50 лева, тъй като годишно им се отпускат едва 150 броя, които са крайно недостатъчни.
Според Елисавета Колева, ако няма фиксиран срок за получаване на инсулин, касата ще спести пари, защото една част от флаконите престояват и се изхвърлят след като минат срок на годност. Цената на един флакон е 70 лева. Според диабетиците е по-добре тези пари да се използват в отпускането на повече тест-ленти.
Тя съобщи още, че в Асоциацията всяка седмица постъпват от 1 до 3 молби от млади хора, които вече се нуждаят от трансплантация на панкреас и бъбрек в чужбина. Те получават оферти до 190 хиляди евро за интервенцията от болници в Италия и Франция.
Доцент Калева, детски ендокринолог в клиниката по детски и генетични заболявания в УМБАЛ „Свети Георги” посочи, че броят на децата с диабет расте. Значително е увеличението сред малчуганите от малцинствата, но заради ниската здравна култура, заболяването се установява едва след като вече са настъпили тежките усложнения. Около 3000 са болните от диабет деца в България, повече от 300 са в Пловдив. В света болните от диабет са около 350 млн души.

Източник
http://plovdivskinovini.com/index.php/zdrave/6572-obuchavat-gradinite-i-uchilishtata-za-tolerans-kam-bolnite-ot-diabet

–––––-

Без фиксирана дата за изписване на инсулин искат пациенти

Да отпадне фиксираната дата за изписването на инсулин и той да може да се получава следизчерпване на количеството му от болните от диабет. За това настояват от Асоциацията на деца с това заболяване, съобщи БНР.
От там предупреждават, че още не е решен и проблемът с недостига на тест-ленти за контрол на състоянието при болните. Те са принудени да купуват всеки месец ленти за около 50 лева, тъй като отпусканите 150 броя годишно са крайно недостатъчни.
Според Елисавета Котова – председател на Асоциацията, ако няма фиксиран срок за получаване на инсулин, касата ще спести пари, защото една част от флаконите престояват и се изхвърлят след като минат срока на годност.
Според диабетиците е по-добре тези пари да се използват вотпускането на повече тест-ленти. Расте броят на децата с диабет, значителен е ръстът сред малчуганите от малцинствата, но заради ниската здравна култура,заболяването се установява едва след като вече са настъпили тежките усложнения, съобщи от своя страна доц. Калева, детски ендокринолог в Пловдивската университетска болница „Свети Георги“.
Около 3000 са болните от диабет деца в България, повече от 300 са в Пловдив.
От Асоциацията на деца с диабет започват обучения във всички детски градини и училища, като фокусът е към директори, учители, медицински и помощен персонал. Проявата е под мотото „Децата с диабет не са различни“.
Източник:
http://news.ibox.bg/news/id_1326347496

––––––-

Пловдивските детски градини – по-толерантни и подготвени за децата с диабет

От Асоциацията на деца с диабет започват обучения във всички детски градини и училища, като фокусът е към директори, учители, медицински и помощен персонал. Проявата е част от програмата за 2013-та година и е под мотото „Децата с диабет не са различни”.
В Асоциацията нямат сигнали от родители на деца, които са получили отказ да бъдат приети в детска градина в Пловдив, защото са болни от диабет. В столицата обаче, това е честа практика, разказа председателят на Асоциацията – Елисавета Котова.
Все още диабетиците се сблъскват и с редица проблеми в здравната ни система, които усложняват начина им на живот и затрудняват лечението им. Да отпадне фиксираната дата за изписването на инсулин, и той да може да се получава след изчерпване на количеството му от болните от диабет. За това настояват от Асоциацията на деца с това заболяване.
Не е решен и проблемът с недостига на тест-ленти, необходими за контрол на състоянието при болните. Те са принудени всеки месец да закупуват ленти за около 50 лева, тъй като годишно им се отпускат едва 150 броя, които са крайно недостатъчни.
Според Елисавета Котова, ако няма фиксиран срок за получаване на инсулин, касата ще спести пари, защото една част от флаконите престояват и се изхвърлят след като минат срок на годност. Цената на един флакон е 70 лева. Според диабетиците е по-добре тези пари да се използват в отпускането на повече тест-ленти.
Елисавета Котова посочи още, че е жизненоважно болните от диабет да следят състоянието си и да спазват стриктно указанията на лекарите, за да избегнат усложненията. Тя съобщи още, че в Асоциацията всяка седмица постъпват от 1 до 3 молби от млади хора, които вече се нуждаят от трансплантация на панкреас и бъбрек. Причината, според нея, е недостатъчен контрол на заболяването.
Доцент Калева, детски ендокринолог в клиниката по детски и генетични заболявания в УМБАЛ „Свети Георги” посочи, че броят на децата с диабет расте. Значително е увеличението сред малчуганите от малцинствата, но заради ниската здравна култура, заболяването се установява едва след като вече са настъпили тежките усложнения. Около 3000 са болните от диабет деца в България, повече от 300 са в Пловдив. Доцент Колева ще настоява и в учебниците по биология за 8-ми клас да има поне един един урок, посветен на заболяването.

Източник: http://www.radioplovdiv.bg/index2.php?content=news&id=18926
–––––––––

В учебниците по биология за 8 клас да има урок за диабета, предлага детски ендокринолог

В учебниците по биология за 8 клас да има урок посветен на диабета. Това предлага детският ендокринолог доц. д-р Нарцис Калева от Клиниката по детски и генетични заболявания в УМБАЛ „Свети Георги“ Пловдив. По този начин заради задължителността да си учат уроците ще бъдат обучени широк кръг от деца, обясни специалистът. По думите й броят на децата с диабет от малцинствата расте, но „заради ниската здравна култура, заболяването се установява едва след като вече са настъпили тежките усложнения“. Ендокринологът участва в проекта на Национална асоциация на децата с диабет под мотото „Децата с диабет не са различни“. Целта на кампанията е директори, учители, медицински сестри от детските градини и друг персонал към детските и учебните заведения да бъдат обучени как да разпознават симптомите на диабета, както и да са подготвени адекватно за нуждите на децата с диабет. Обученията ще се провеждат в цялата страна, като информация за градовете, датите и часовете ще бъдат обявявани предварително на сайта на асоциацията, обясни председателят й Елисавета Котова. По думите й новото в програмата тази година е, че диабетът ще бъде част от темите по време на часовете на класния ръководител в училищата посветени на здравето. От Асоциацията посочиха, че все още не е решен проблемът с недостига на тест-ленти. Те настояват и да отпадне фиксираната
дата за изписването на инсулин, като по думите им той да може да се получава след изчерпване на количеството. Според Елисавета Котова, ако няма фиксиран срок за получаване на инсулин, касата ще спести пари, защото една част от флаконите престояват и се изхвърлят, тъй като изтича срокът им на годност.
/ММ/
Източник
http://bta.bg/bg/c/BO/id/570689
––––––––

Късно откриват случаите на диабет заради ниска здравна култура

В часовете по биология за 8 клас да се включи урок, посветен на диабета. Това предлага детският ендокринолог доц д-р Нарцис Калева от Университетската болница в Пловдив. Причината е, че нараства броят на болните от диабет деца от малцинствата. Заради ниската им здравна култура, диабетът се открива, едва когато настъпи необратимо увреждане на органи. Всяка седмица в Комисията за лечение на деца в чужбина постъпват до 3 молби за финансиране на трансплантации на панкреас и бъбрек. Тези операции не се правят у нас, а пациентите търсят оферти за чужбина. От Асоциацията посочиха, че все още не е решен проблемът с недостига на тест-ленти. Те настояват и да отпадне фиксираната дата за изписването на инсулин, като по този начин касата ще спести пари, защото една част от флаконите престояват и се изхвърлят, тъй като изтича срокът им на годност. Според тях инсулинът може да се получава след изчерпване на количеството. Започва проект под мотото „Децата с диабет не са различни”. Целта е директори, учители, медицински сестри от детските градини и друг персонал в детските и учебните заведения да бъдат обучени как да разпознават симптомите на диабета, както и да са подготвени адекватно за нуждите на децата с диабет.

Източник
http://dctv.bg/147_kasno_se_otkriva_diabeta.php
––––––––-

Асоциация настоява за премахване на ограниченията за снабдяване с инсулин

Лихвена амнистия за период от два месеца за задължения за минали периоди – това предлагат от ГЕРБ като подкрепа за малките и средните предприятия. Това стана ясно на пресконференция в централата на партията, на която бяха представени акценти от предизборната кампания на ГЕРБ. Става дума за еднократна лихвена амнистия за задължения към държавата за минал период, формирани до края на 2012 година – обясни бившият заместник-министър на финансите Владислав Горанов. Той каза, че има много хора, които искат да правят нормален бизнес, но са натрупали задължения, заради кризата. Именно за тях предлаганата еднократна лихвена амнистия за два месеца е възможност за отпадане на част от натрупаните задължения. Владислав Горанов съобщи, че ГЕРБ ще гарантира устойчив ръст на икономиката. По думите му, България е една от малкото икономики в Европа, която макар и малко расте, а не спада.

Да отпадне фиксираната дата за изписването на инсулин и той да може да се получава след изчерпване на количеството му от болните от диабет. За това настояват от Асоциацията на деца с това заболяване. Оттам предупреждават, че още не е решен и проблемът с недостига на тест-ленти за контрол на състоянието при болните. Те са принудени да купуват всеки месец ленти за около 50 лева, тъй като отпусканите 150 броя годишно са крайно недостатчъни. Според Елисавета Котова – председател на Асоциацията, ако няма фиксиран срок за получаване на инсулин, касата ще спести пари, защото една част от флаконите престояват и се изхвърлят след като минат срок на годност. Според диабетиците е по-добре тези пари да се използват в отпускането на повече тест-ленти. Расте броят на децата с диабет, значителен е ръстът сред малчуганите от малцинствата, но заради ниската здравна култура, заболяването се установява едва след като вече са настъпили тежките усложнения – съобщи доц. Калева, детски ендокринолог в Пловдивската университетска болница „Свети Георги”. Около 3000 са болните от диабет деца в България, повече от 300 са в Пловдив. От Асоциацията на деца с диабет започват обучения във всички детски градини и училища, като фокусът е към директори, учители, медицински и помощен персонал. Проявата е под мотото „Децата с диабет не са различни”.

Емисия новини – http://www.radioplovdiv.bg/index2.php?content=emission&id=13578

Обучение 2013

На 23.03.2013год. в Пловдив се проведе обучение за учители от ЦДГ”Светла”гр.Пловдив в Медицинският център на асоциацията. Обучението е част от програмата за 2013 година на Национална асоциация на децата с диабет „Децата с диабет не са различни”. Тази година обучението е насочено към директори ,учители, мед.сестри, лелки от детските градини и персонала към учебните заведения.Обучението ще се проведе в цялата страна, като информация за градовете, датите и часовете ще бъдат обявявани на сайта на асоциацията.

Защо се налага това обучение да се провежда с тази група хора, мисля,че е ясно на всички- децата ни са по-дълго време в детска градина и училище, а това налага хората които са с децата  да са на ясно със състоянията в които могат да изпаднат  децата с диабет. По време на обучението имаше доста въпроси които бяха зададени от присъстващите във връзка с най- проблемните ситуации, а именно – ниска кръвна захар, хранене и спортуване.  На всички въпроси отговор даде Д-р Балабанова детски ендокринолог и педиатър , която бе лектор на обучението. Проекта на НАДД е с подкрепата на МЗ и МОН, а така също и наши дългогодишни партньори в борбата с диабет. Надяваме се всички учебни заведения към които отправим покана да се присъединят към това толкова важно за всички нас обучение.

Благодарим на Г-жа Людмила Тошева директор на ЦДГ”Светла” и на целият екип от педагози присъствал на обучението за подкрепата и разбирането. На всички присъствали бяха раздадени материали и сертификати.