Повечето диабетици не контролират заболяването си, алармираха лекари

Контролът на диабета е един от най-важните фактори, за да не се стига до усложнения, които биха имали фатални последици за болните. Това обявиха специалисти по ендокринология по време на семинар за профилактиката и лечението на това заболяване. Д-р Наталия Темелкова от УМБАЛ „Александровска“  отбеляза, че заради лош контрол голяма част от пациентите развиват ретинопатия, нефропатия, сърдечно-съдово заболяване, инсулт и др. Тревожен е фактът, че половината от диагностицираните диабетици не разбират какви са целите на лечението, предписано им от лекарите, а други не посещават ендокринолог, който да им ги обясни. В тази връзка д-р Темелкова заяви, че лекарствата, които пациентите с диабет приемат, са само фона на лечението. Ако няма съдействие от страна на болните, за да спазват стриктно терапията,  и най-съвременните медикаменти няма да им помогнат, каза тя.

Вече 20 години продължава проблемът с липсата на достатъчно тест-ленти за проверка на кръвната захар при диабетиците.  За това алармира Елисавета Котова от Националната асоциация на децата с диабет.  Тя отбеляза, че всяко правителство отказва да намери пари за увеличаване броя  на тест-лентите и попита има ли тогава средства за лекуване на усложненията от болестта.

Председателят на парламентарната здравна комисия  д-р Нигяр Джафер потвърди, че има проблем с тест-лентите, който трябва да бъде разрешен. Тя обаче отбеляза, че не е редно касата да заплаща в пъти повече за тях от реалната им стойност, като уточни, че информация за това е била изнесена още преди няколко години. Депутатът добави, че такъв проблем има при огромна част от медицинските изделия. Д-р Джафер също така каза, че контролът при изделията трябва да се затегне и че са необходими законодателни промени. „Очакваме Надзорният съвет и управителят на НЗОК да предложат пакет от мерки и конкретни искания, облечени в законодателна форма, за да можем да поставим условия към фирмите, както и възможности за договаряне. Има работни групи в тази посока“, заяви тя.

Източник: http://zdrave.net/Portal/News/Default.aspx?evntid=%2feIts7HhLos%3d

ПОКАНА ІІІ – та НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ДЕЦАТА И МЛАДИТЕ ХОРА С ДИАБЕТ

ПОКАНА

ІІІ – та НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ

НА ДЕЦАТА И  МЛАДИТЕ ХОРА С ДИАБЕТ

 

ПОД ПАТРОНАЖА НА

МИНИСТРЕСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

НА ТЕМА

ПРЕДПРИЕМАМЕ СТЪПКА ЗА ДИАБЕТА

”ЗАЩИТЕТЕ НАШЕТО БЪДЕЩЕ”

 

Организатор: Национална асоциация на децата и младите хора с диабет

Дата на повеждане: 8, 9 и 10 ноември 2013 година

Място на провеждане: гр. Пловдив, Международен панаир Пловдив, бул. „Цар Борис III Обединител” № 37

Настаняване: Пловдив, хотел „SPS”, бул. „Освобождение“ 3, тел. 032/659 111

 

СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ,

          Имаме удоволствието да Ви поканим да участвате в ІІІ–та Национална конференция на децата и младите хора с диабет, която ще се проведе на 8, 9 и 10 ноември 2013 година, в гр. Пловдив. С нея ще бъде даден старта на „Месеца на борбата с диабета”. Мотото на кампанията през 2013 година, организирана от НАДД е „Предприемаме стъпка за диабета. Защитете нашето бъдеще”.

          Цел: В рамките на конференцията ще бъдат дискутирани актуални теми, новостите, международните препоръки за повишаване на качеството на лечение на диабета, както и проблемите, с които се сблъскват хората с диабет и техните семейства – от най- ранна възраст  до дълбока старост.

          Теми: В програмата на Конференцията ще бъдат дискутирани следните основни теми:

  • Бременност и диабет
  • Риск от сърдечно съдови заболявания
  • Диабетна ретинопатия
  • Диабет и орална медицина
  • Тютюнопушене и диабет
  • Хранене и диабет
  • Деца,училище и диабет

         Лектори: В Конференцията ще вземат участие водещи ендокринолози, лекари, изтъкнати специалисти от различни области, които имат отношение и богат опит в превенцията и лечението на диабета.

          Гости: Наши гости ще бъдат представители на пациентските организации в България. Отправена е покана за участие към Министерство на здравеопазването, Националната здравно-осигурителна каса, Комисията по здравеопазване в 42-то Народно събрание на РБългария, Министерство на образованието и науката и др.

СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ,

          Искрено се надяваме на Вашето лично присъствие и активно участие в работата на Конференцията, както и в другите прояви от кампанията, посветена на „Месеца на борбата на диабета”.

Условия за участие:

  • Необходима е предварителна регистрация, чрез попълване на формуляр за участие по e-mail или чрез обаждане по телефона, не по-късно от 28 октомври 2013 г., на e-mail: nadd.2006@abv.bg или на тел. 0899/ 061 817.
  • НАДД осигурява безплатна нощувка + вечеря за датите 8 и 9 ноември 2013 година, в хотел SPS, за всяко дете с диабет и ЕДИН придружител.
  • Всеки следващ член на семейството, придружител или приятел, следва сам да заплати своя престой, като може да ползва преференциални цени за настаняване и хранене.

Повече подробности можете да получите на тел: 0899/ 061 817 – Таня.

РАЗЧИТАМЕ НА ВАШЕТО ПРИСЪСТВИЕ! ОЧАКВАМЕ ВИ!

ИЗТЕГЛЕТЕ ФОРМУЛЯРА ЗА УЧАСТИЕ

Допълнение:

СЪОБЩЕНИЕ от 14.10.2013г.

МОЛИМ ВСИЧКИ КОИТО НЯМА ДА НОЩУВАТ И ДА УЧАСТВАТ ВЪВ ВЕЧЕРИТЕ А САМО НА КОНФЕРЕНЦИЯТА СЪЩО ДА НАПРАВЯТ СВОЯТА РЕГИСТРАЦИЯ. РЕГИСТРАЦИЯТА Е НЕОБХОДИМА И ЗА ПРИСЪСТВИЕ ВЪВ ЗАЛА.

БЛАГОДАРИМ ВИ!!!