Покана за кръгла маса на тема „Грижата за децата и младите хора с диабет преди и сега – Те на са различни!“

ПОКАНА

 Имам удоволствието да Ви поканя да вземете участие в Кръгла маса на тема „Грижата за децата и младите хора с диабет преди и сега – Те на са различни!“, организирана от Националната асоциация на деца и млади хора с диабет, която ще се проведе на 2 декември 2013 година, от 10.30 до 12.00 часа в залата на Пресклуб на  БТА, в град София.

В рамките на събитието ще представим информация и ще дискутираме въпроси и проблеми, касаещи лечението на децата и младите хора с диабет, с акцент върху темите:

 • Какво свършихме за изминалите 9 години? Постижения, трудности и перспективи.
 • Как стояха нещата преди 10, 20 години, а и преди това? Какво се е променило днес?
 • Какво се случва по темата в държавите от ЕС – примери, практики и факти. Къде сме ние? Гарантирано ли е полагането на квалифицирани грижи за децата, страдащи от коварното заболяване у нас?
 • Как да накараме обществото да полага усилия за предприемане на адекватни мерки за превенция и контрол на захарния диабет и много други..

Като се надяваме на Вашето лично присъствие, моля да приемете моите, и на членовете на НАДД благопожелания за здраве, късмет и успехи в личен и професионален план!

С уважение,

Елисавета Котова   

Председател на Националната асоциация на деца и млади хора с диабет

0893/ 555 997

ІІІ – та НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ДЕЦАТА И МЛАДИТЕ ХОРА С ДИАБЕТ

Какво се случи и какво научихме?

С огромен успех, реализирани нови, полезни контакти и запознанства, весел детски смях, забавни игри, натрупани нови теоретични и практически знания, положителен опит и разбира се, с много надежда за бъдещето приключи работата на ІІІ – та Национална конференция на децата и младите хора с диабет, която се състоя в зала „България” на Международен панаир Пловдив на 9 и 10 ноември 2013 година.

С конференцията, организирана за 3-ти път от „Националната асоциация на децата и млади хора с диабет”(НАДД) и проведена под патронажа на Министерство на здравеопазването на Република България, бе даден старта на „Месеца на борбата с диабета”, под мотото „Предприемаме стъпка за диабета. Защитете нашето бъдеще”.  

В рамките на двата дни, участниците в ІІІ – та Национална конференция на децата и младите хора с диабет, присъстваха и взеха активно участие в много интересни и полезни лекции и обучения, проведени от водещи лекари – специалисти от медицински заведения от страната:

 • Лекция „Диабет в детска възраст – новости и препоръки за качествено лечение” на д-р Златка Мишева – специалист по педиатрия и детска ендокринология, МБАЛ «Каспела» Пловдив.
 • Лекция „Тинейджъри  и диабет” на д-р Анелия Балабанова – специалист детски болести, МБАЛ „Пловдив”(Окръжна болница).
 • Лекция „Захарен диабет и риск от усложнения” на г-н Иван Димитров – Председател на Федерация “Български пациентски форум”, София.
 • Лекция „Цялостен терапевтичен подход в лечението на захарния диабет” на д-р Иванка Костова – специалист – ендокринолог, ДКЦ VІІ Пловдив.
 • Лекция „Захарен диабет и риск от сърдечно съдови усложнения” на д-р Рамела Хайк Хайрабедян, кардиолог, Пловдив.
 • Лекция „Тютюнопушене и диабет” на д-р Мария Георгиева – специалист по Детска ендокринология и болести на обмяната, Стара Загора
 • Дискусия „Аз и моят диабет”- с модератор, пациентката с диабет Валя Баракова, насочена към младите хора и техните специфични проблеми.
 • Лекция „Бременност и диабет” на д-р Радка Савова – специалист по Детска ендокринология и болести на обмяната, Университетска детска болница – София
 • Лекция „Хранене и диабет”  на  г-жа Галина Вутова – водещ диетолог, София, автор на помагала за здравословно хранене и диабет.
 • Лекция „Орално здраве и диабет” на д-р Борислав Миланов – Председател на УС на Български зъболекарски съюз.
 • Презентация „Диабет 2013 – впечатления от два конгреса“  за новостите в медицината и борбата с диабета, представени от доц. д-р Нарцис Калева – Ходжева, специалист по педиатрия и детска ендокринология, УМБАЛ „Св.Георги“ – Пловдив; Детска клиника.

 Кой ни помогна? Натиснете тук за да научите повече »

9 деца с диабет са регистрирани само за месец в Пловдив

Само за месец октомври в клиниката по детски и генетични заболявания към УМБАЛ “Свети Георги” в Пловдив са постъпили 9 деца с новооткрит диабет. Тези данни бяха изнесени от председателя на Националната асоциация на децата с диабет (НАДД) Елисавета Котова на пресконференция във връзка със Световния ден за борба с диабета – 14 ноември.


„Всички тези деца са пристигнали с кетоацидоза, в безсъзнание или кома, което представлява най-тежкото усложнение при болни от диабет”, обясни  тя.
„При диабет от тип 1, който е автоимунен, няма ясно изявени признаци, затова тези деца са постъпили в това състояние”, подчерта Котова.
Председателят на НАДД апелира към родителите, ако забележат симптоми при децата си, като повишена жажда, често уриниране и отслабване да направят консултация с лекар и да се извършат изследвания на нивото на кръвната захар.
Най-честата причината за появата на диабет тип 2 е затлъстяването. „За съжаление вече има доста деца, които са с надормено тегло и те са на една крачка от отключване на диабет от тип 2. Допреди година нямаше данни за това, че деца до 18-годишна възраст евентуално преминават към този тип на заболяването, но вече има“, посочи Котова.
По думите й, в началото на пролетта 600 души са преминали през безплатни тестове за измерване на нивото на кръвната захар в Пловдив. От тях 10% са били с новооткрит диабет.
Статистиката показва, че броят на болните с всяка изминала година. В България те са около половин милион, като 80 хил. от тях са инсулинозависими.
Котова подчерта, че цифрите са приблизителни, тъй като в страната все още няма регистър на болните от диабет.
„Хубавата новина обаче е, че работата по изготвянето на регистъра започна, защото получихме финансиране от норвежки фонд”, заяви тя и допълни, че се очаква той да бъде в завършен вид още в началото на следващата година.

Източник: © purvite7.bg

Деца с диабет пълнят болниците!

“Девет деца в тежко състояние заради започващ диабет, някои от тях – в кома, са приети само през октомври в Клиниката по ендокринология към Медицинския университет в Пловдив. Този брой е много висок, подобно е положението и на други места в страната“, съобщи Елисавета Котова, председател на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет, на среща с медици и журналисти в Международен панаир Пловдив, с проявата стартира Месецът на диабета.

Опасната болест поразява и бебета. Причини за спадането на възрастовата граница са неправилното хранене и некачествените храни, стресът на родителите, който се отразява на децата, и обездвижването.

В България броят на диабетиците нараства с много бързи темпове, те вече са 500 000, от които 80 000 инсулинозависими и около 3000 деца, заяви Елисавета Котова. Тя бе част от акцията за диабета, която се провежда в рамките на Международната изложба за медицина, стоматология и фармация „Медикус, Денто, Галения 2013“ в панаира.

Всеки ден в палата 11 има безплатни измервания на кръвна захар и консултации, изнасят се лекции. По време на изложението „Винария“ през април бяха направени 600 измервания на кръвна захар, в 10% беше открит диабет, заяви Котова. Това е причина скринингът да бъде повторен и по време на изложбата „Медикус, Денто, Галения“, която продължава до 2 ноември.

Целият месец е посветен на национална кампания за превенция на заболяването, а на 14 ноември се отбелязва Световният ден на диабета, когато сгради в цял свят, включително в България, ще бъдат осветени в синьо.

Трета национална конференция на децата и младите хора с диабет ще се състои на 9 и 10 ноември 2013 г. в Международен панаир Пловдив, като на преден план ще бъдат въпросите за сърдечносъдовите рискове, уврежданията на бъбреците, бременността, храненето, училището, каза Котова. Предвидени са информационни срещи в София, Варна, Бургас, изложба на детски рисунки и други нициативи. Вече се работи по създаването на национален регистър на болните от диабет, който ще бъде готов в началото на 2014 година.

Проявите, ориентирани към пациента, са една от причините за високия интерес на посетителите към „Медикус, Денто, Галения“. Тази година се представят близо 70 фирми от шест държави.

Повечето участници предлагат своите изделия на преференциални цени с отстъпки от 10% до 30%. В експозициите са сключени модерна медицинска техника и консумативи, болнично обзавеждане, оборудване за стоматологични кабинети и зъботехнически лаборатори, продукти за профилактика и хигиена на устата, лекарства, хранителни добавки, фармацевтични препарати, лабораторни прибори и апаратура, средства за дезинфекция, работно облекло.
Палата 11 е отворена от 9 до 18 ч, а в събота – до 14 ч., като специалистите имат право на безплатен достъп след онлайн регистрация.

Автор: Екип на Марица