[Информация до медии] – Няма движение по диабетния регистър

Уважаеми Журналисти,
Обръщам се към вас от името на Асоциацията на децата и младите хора с диабет. Това е една Асоциация, която съществува вече 10 години и е създадена, за да защитава правото на лечение и правото на нормален пълноценен живот на децата и младите хора с диабет.
В България, хората с диабет са 436 111. Това са половин милион българи, които всеки ден от своя живот разчитат на здравната система в България.
Поради факта, че Асоциацията, която аз представлявам защитава интересите на една от най-чувствителните групи пациенти – хронично болните деца, смятам за свои обществен и граждански дълг да изкажа позицията си във връзка с интервюто на Министъра на здравеопазването, Д-р Таня Андреева в „Тази неделя“ от 18.05.2014 г.
Използвала съм цитати от изказването на Д-р Андреева под които съм приложила извадки от нормативни актове и становища, публикувани на сайтовете на цитираните институции или в като писма в медиите:

1. Д-р Таня Андреева: „Бюджета на Касата се гласува от Надзорния съвет на Касата, той се внася в Парламента и Парламента го гласува. Очевидно, когато е правен този бюджет, т.е. когато предстои да се прави той в бъдеще, трябва малко по-добре да се съобразят новите реалности.“

НЗОК разработва предложение за Проект за бюджета на НЗОК за съответната година. Проекта за бюджет се гласува от Надзорния съвет на НЗОК. По време на приемане бюджета на НЗОК за 2014 година председател на Надзорния съвет на НЗОК е Г-жа Людмила Петкова, Заместник-министър на финансите на Република България. Проекта за бюджета на НЗОК се приема от Министъра на здравеопазването, който може да нанесе промени в предложения Проекта за бюджета. След това Министъра на здравеопазването внася Проекта за бюджет на НЗОК за гласуване.

2. Д-р Таня Андреева: „Лекарите протестират срещу това, че е създадено впечатлението в тях, че те няма да получат финансиране за дейността си. Лекарите протестират срещу това и аз не знам всъщност кой има интерес от това.“

Протестите на лекарите са във връзка с ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 94 ОТ 24 АПРИЛ 2014 Г. за приемане на методики за остойностяване и за заплащане на медицинската помощ по чл. 55, ал. 2, т. 2 от Закона за здравното осигуряване. Това постановление е прието от Министерски съвет. Постановление в Министерски съвет могат да бъдат внасяни само от членове на Министерски съвет. В този случай това е Министъра на здравеопазването. Натиснете тук за да научите повече »

Важно съобщение за летния лагер 2014

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ!!! ПОРАДИ ОТСЪСТВИЕ НА ТАНЯ ОТ БЪЛГАРИЯ ОТ ДНЕС ТЕЛЕФОНА ЗА ЗАПИСВАНЕ ЗА ЛЕТНИЯТ ЛАГЕР Е – 0888/566 055 ЕЛИСАВЕТА КОТОВА

Боян Петров е първият българин, стъпил на Кангчендзьонга

Със SMS до съпругата си Радослава известният наш алпинист, спелеолог и учен-биолог Боян Петров съобщава, че е изкачил третия по височина връх в света – Кангчендзьонга (8586 м), а след това благополучно е слязъл в базовия лагер.

Boyan.bg

Боян формално бе част от голям международен екип (споделяше общо разрешение с останалите участници в него) и действаше по класическия маршрут към върха от юг.

Честито, Съни! Най-сърдечни поздравления!

Това само част от тазгодишната програма на Боян. Плановете му предвиждат опити за стигане до Броуд пик (8047 м) и К-2 (8611 м) през предстоящия летен сезон в Каракорум.

Kangch-3

Боян Петров започна втора атака на Канчендзьонга

Боян Петров тръгна рано тази сутрин за втора атака на Канчендзьонга и се надява след два дни да изпълни целта си и да изкачи третия по височина връх на планетата, съобщи самият той от базовия лагер.
zx450y250_2301938

След като първият му опит завърши на 100 вертикални метра под върха, той се върна в базовия лагер да си отпочине и да „зареди батериите“ за нов опит.

„Още се чувствам невъзстановен след връщането ми в базовия лагер. Отслабнал съм с 6-7 килограма, но в последните три дни ме хранят добре и си възвръщам обичайното състояние“, разказа той.

Прогнозите за времето в следващите дни са добри и това дава оптимизъм на Петров, че ще успее да се качи при втория си опит. Той се надява на 20 май да реализира целта си.

„Другите групи с над 20 алпиниста и 20 шерпи планират атака на върха на утре (неделя). Те планираха да тръгнат преди полунощ срещу неделя и да са горе по изгрев слънце“, добави той.

„Чудесно е, че ще се размина с тях, защото съм много по-бърз и няма да има нужда да се блъскаме към върха“, каза още Петров.

Това вероятно ще бъде и последната възможност за софиянеца да се качи на върха, който е един от трите неизкачвани от български алпинисти.

Благородство, скромност, доброта и щедрост

nadd

Скъпи приятели,

Благородството, скромността, добротата и щедростта не са особено популярни добродетели в наше време, а хората, носители на тези житейски ценности, стават все по-малко, като белите лястовици. И точно по тази причина, техните жестове са особено важни и скъпи за нас!

Една възхитителна жена от град Варна – нотариус ЛЮДМИЛА БОГОСЛОВОВА – ГОНОВА се свърза преди време с нас, за да заяви своето желание да посвети личния си празник – рождения си ден на нашата кауза. Под мотото „Цветя и рози не носете- на децата с диабет ги подарете“. на нейния юбилей, от гостите на тържеството бе набрана сумата от 700 лева в полза на децата с диабет от град Варна. Нещо повече, след 2 дни – на 14 май 2014 г. предстои премиерата на шестата стихосбирка на г-жа ЛЮДМИЛА ПАСКАЛЕВА БОГОСЛОВОВА – ГОНОВА, отново събитие с благотворителна цел под анонса „Цветя и рози не носете- на децата с диабет ги подарете“.. Средствата от продадените книги се даряват на Националната асоциация на децата с диабет – за децата от град Варна и на Сдружение за творческо и хармонично развитие на личността „Щурче“- детския куклен театър, създаден през 1959, от братя Райкови, във Варна.

Националната асоциация на децата и младите хора с диабет сърдечно благодари на г-жа Людмила Богословова – Гонова за благородния жест!

Желаем и здраве, благоденствие и успехи! Натиснете тук за да научите повече »

В Бургас популяризират кампанията „На училище с диабет“

Кариерното развитие на учителите е свързано с дейности за изпълнение на стратегията „Учене през целия живот“. В плана за квалификационна дейност на педагогическия екип на СОУ „Йордан Йовков“ Бургас през тази година, освен проблеми, свързани с образованието и възпитанието, са залегнали и теми за здравното образование на учащите, както и ролята на педагозите като ръководители на ученическите екипи.
492804

Тъй като в последните години, в резултат на генетични изменения, затлъстяване, консумация на нездравословни храни, липса на двигателна активност, се увеличават случаите на диагностиране на диабет сред ученици, училищното ръководство покани на работна среща г-жа Елисавета Котова-председател на Националната асоциация на децата с диабет. На срещата присъстваха и Мариела Котова-ученичка в гимназиален етап и дъщеря на г-жа Котова, която е диагностирана с диабет на 5-годишна възраст, както и г-жа Пепа Иванова-родител на ученичка с диабет от СОУ „Йордан Йовков“.

Това е първата от поредицата срещи с учители за 2014 година, с цел популяризиране на кампанията „На училище с диабет“, която провежда Националната асоциация на децата с диабет. Г-жа Елисавета Котова сподели личния си опит като родител в осигуряване на живот без комплекси и чувство за малоценност на детето си. Мариела Котова разказа собствения си правила за пълноценен живот на млад човек, въпреки хроничното си заболяване. Тя сподели как ежедневно контролира кръвната си захар, какъв е режимът и на хранене,учене, спорт ,за да не се превръща диабетът в пречка за участието и в различни форми на ученическия живот.
Натиснете тук за да научите повече »

Покана за СПЕКТАКЪЛ „ПАРЧЕНЦЕ ОТ ОМАГЬОСАНОТО ОГЛЕДАЛО”

СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ,

„НАЦИОНАЛНА АСОЦИАЦИЯ НА ДЕЦАТА С ДИАБЕТ” И ТЕАТРАЛНА ШКОЛА „ВЕДНА” С РЪКОВОДИТЕЛ КРАСИМИРА МЕТОДИЕВА ИМАТ УДОВОЛСТВИЕТО ДА ВИ ПОКАНЯТ НА ТЕАТЪР НА 10.05.2014 И 11.05.2014г. ОТ 19.00 ЧАСА В ДОМ НА КУЛТУРАТА „СРЕДЕЦ”. СПЕКТАКЪЛА „ПАРЧЕНЦЕ ОТ ОМАГЬОСАНОТО ОГЛЕДАЛО” Е ЕДНА ОТ ПОСТАНОВКИТЕ ПО ПРОЕКТ, В КОЙТО „НАДД” УЧАСТВА КАТО ПАРТНЬОР.

10271563_638202216248450_7669141300017369067_n

В ТЕАТРАЛНА ШКОЛА „ВЕДНА” ОТ НЯКОЛКО ГОДИНИ УЧАСТВА ДЕТЕ С ДИАБЕТ, ДЕНИСЛАВ МАРИНЧЕВ, КОЕТО Е ЧЛЕН НА АСОЦИАЦИЯТА ОТ САМОТО СЪЗДАВАНЕ НА „НАДД”. ЖЕЛАЕМ МУ МНОГО УСПЕХ И ДА СБЪДНЕ СВОЯТА МЕЧТА- ЕДИН ДЕН ДА ИГРАЕ НА СЦЕНАТА НА НАРОДНИЯ ТЕАТЪР.

ТЪЙ КАТО ВХОДА ЗА ДЕЦАТА С ДИАБЕТ Е БЕЗПЛАТЕН ЩЕ БЪДАТ РАЗДАДЕНИ ПОКАНИ КАКТО СЛЕДВА:
– ДЕТЕ И ЕДИН ПРИДРУЖИТЕЛ С БЕЗПЛАТНА ПОКАНА
– ВСЕКИ СЛЕДВАЩ ПРИДРУЖИТЕЛ С БИЛЕТ НА ЦЕНА – 7.00 ЛЕВА.

МОЛИМ ВСЕКИ, КОЙТО ЖЕЛАЕ ДА ПРИСЪСТВА ДА СЕ ОБАДИ ДО 09.05.2014г. НА ТЕЛ.: 0899/061 817 –ТАНЯ, ЗА ДА БЪДЕ ЗАПИСАН. ПОКАНИТЕ ЩЕ БЪДАТ РАЗДАДЕНИ НА 10.05.2014г. ОТ 18.00- 19.00ЧАСА ПРЕД ВХОДА НА ДОМ НА КУЛТУРАТА „СРЕДЕЦ”-СОФИЯ.

С уважение,

Елисавета Котова

Председател на
Националната асоциация на децата и младите хора с диабет