Диабет тип 2

Диабет тип 2, наричан още инсулинонезависим захарен диабет (ИНЗД) е единият от двата основни типа диабет.

Представлява състояние, при което организмa развива резистентност (нечувствителност) към нормалното инсулиново действие, а в последствие намалява и производсвото на собствен инсулин. Най-често се среща при хора над 30-годишна възраст, но е възможно да се установи и при тийнейджъри и дори в ранна детска възраст. Това последващо намаляване на инсулина в организма се обяснява вероятно с намаляване нивото на бета-клетките. Инсулиновата резистентност се появява, когато се наруши нормалното взаимодействие на инсулина с инсулиновите рецептори, в следствие на което глюкозата не може да навлезе в клетките. Първоначално се предполага, че възниква инсулиновата резистентност, а като следствие намалява инсулиновата продукция.

Хората с диабет тип 2 често имат родственици със същия проблем, а това предполага наличието на наследствана компонента на това състояние.

Повечето пациенти обикновено са с наднормено телесно тегло. Затлъстяването играе важна роля в „отключването“ или „маскирането“ на това състояние. Прехранването също така подсилва проблема, тъй като тялото не може да се справи с усвояванвто на големи количества храна. Основното средство за предотвратяване е правилното и диетично хранене. Освен повишено тегло, възможно е наличие на повишени нива на холестерола в кръвта, както и сърдечни проблеми (най-често повишено кръвно налягане), като тези проблеми се обединяват в т.нар. “метаболитен синдром”.

Панкреасът при пациенти с диабет тип 2 разпознава високите нива на кръвна захар и като резултат започва повишено производство на инсулин. Въпреки, че панкреасът произвежда инсулин (дори повече от нормално), това количество не е достатъчно, за да преодолее инсулиновата резистентност. На един по-късен етап, панкреасът се „изтощава“ и започва да произвежда недостатъчно инсулин.

КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ?

Симптомите при това състояние се появяват едва когато нивата на кръвната захар са извънредно високи или са започнали проявите на усложненията на диабета. Най-честите симптоми са:

* извънредна жажда,
* умора,
* учестено уриниране,

а по-рядко се срещат симптоми, като:

* замъглено зрение,
* чести инфекции,
* трудно зарастващи рани,
*   рязко спадане на тегло и др.

КАК ДА ЖИВЕЕМ С ДИАБЕТ ТИП 2?

Съществуват няколко основни правила, които трябва стриктно да се спазват, за да се постигне качеството на живот на недиабетиците. Освен терапевтичния режим, предписан от лекар-ендокринолог, другите важни елементи са хранителен режим с прецизиране на качеството, количеството и съдържанието на въглехидрати и мазнини, както и ежедневен, двигателен режим. За разлика от диабет тип I, при II-ри тип водещият елемент в лечението в началния етап е хранителния режим, т.е ограничаване на храните с високо съдържание на мазнини и въглехидрати, холестерол и готварска сол. Ако диетата не е достатъчна се преминава към лечение с таблетки, които имат за цел да повишат чувствителността на организма към собствения инсулин, да стимулират панкреаса да произвежда повече или да намалят непрекъснатото повишаване на кръвната захар. В някои случаи е удачно да се приемат медикаменти за намаляване нивото на холестерол, понижаване на телесното тегло и/или регулиране на кръвното налягане. Като последен избор (но с най-съхраняващ органите ефект), се прилага инсулиново лечение. Трябва да се отбележи факта, че инсулинотерапията може да се започне и веднага след откриването на диабет, ако има опасност или съмнение за наличие на усложнения. Инсулинотерапията не е последното възможно средсто за лечение, а помощно средство и в същото време най-ефективно.

При спазване на установените режими, качеството и продължителността на живота е като при недиабетиците, а в някои случаи дори ги превъзхождат. Неправилно е да се използва терминът лечение, тъй като внасянето на инсулин не води до излекуване, а това е инсулинов режим, както за сравнение тютюнопушенето изисква ежедневно, неколкократно внасяне на никотин (и над 600 други вредни вещества) в организма, така и при диабет е необходимо ежедневно внасяне на инсулин. За разлика от тютюнопушенето обаче тук не се наблюдава пристрастяване, а и все още диабетът не е обявен за вреден навик… За лечение е правилно да се говори, когато трябва да се приемат медикаменти за високо кръвно, бъбречни, полиневритни, очни или други страдания, възникнали във връзка с диабета.

МОЖЕ ЛИ ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ ДИАБЕТ ТИП 2?

ДА, ако се установи в периода на нарушен глюкозен толеранс и се започне с диетолечение и регулиране на телесното тегло. Диабетът не е заразен. Въпреки това можем да сме предпазливи за появата му с периодични, профилактични прегледи, а когато се появи – да се научим да ЖИВЕЕМ ПРАВИЛНО С ДИАБЕТ. Вината за диабета не е нито в диабетика, нито в околните… той просто е факт, който трябва да се приеме и включи към начина ни на живот.

Comments are closed.